جمعه 10 فروردين 1403

 
 
     
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
آگهي درهموطن 
اخبار در موبايل 
آرشيو روزنامه 
تماس با ما 
توصيه روز
:: بازار کامپيوتر ::
معرفی تبلت چهار هسته‌يی شرکت ASUS‎
:: نکته آموزشی ::
چگونه گوشی اورجینال را از تقلبی تشخیص دهیم؟

اخبار داخلی فناوری اطلاعات چگونه برای مصاحبه کاری اطلاعات جمع‌آوری کنیم؟

 
 

هموطن آنلاین , دوشنبه 12 آذر 1397

چگونه برای مصاحبه کاری اطلاعات جمع‌آوری کنیم؟

 
 

لازم است پیش از رفتن به مصاحبه درباره شرکت موردنظرتان تحقیق کنید و با اطلاعات کامل وارد جلسه شوید. اما چگونه؟ در این مقاله پنج کانال مهم برای جمع آوری اطلاعات و نحوه کار کردن با آن‌ها بیان شده است.

Untitled 1

هموطن آنلاین - برای آنکه مصاحبه موفق‌تری داشته باشید و بتوانید بهتر به سوال‌های مصاحبه کاری‌تان پاسخ دهید، لازم است از قبل به خوبی درباره شرکت موردنظرتان تحقیق کنید.

البته این تنها حسن تحقیق درباره شرکت نیست، یکی از مهمترین نتایج اینکار این است که خودتان را نسبت به کار کردن در شرکت موردنظر مشتاق نشان می‌دهید. مدیران جذب به دنبال افرادی هستند که عاشق کار کردن در محیط شرکتشان باشند. اگر کسی باشید که صرفا به دنبال کار است و برای هر شرکتی رزومه می‌فرستد، چندان گزینه جذابی نخواهید بود، در عوض فردی که به خودش زحمت تحقیق درباره شرکت را داده، مشخص است که موقعیت شغلی موردنظر برایش مهم بوده.

آپلود عکس

بنابراین لازم است پیش از رفتن به مصاحبه درباره شرکت موردنظرتان تحقیق کنید و با اطلاعات کامل وارد جلسه شوید. اما چگونه؟ در این مقاله پنج کانال مهم برای جمع آوری اطلاعات و نحوه کار کردن با آن‌ها بیان شده است.

با وب‌سایت خود شرکت شروع کنید!

 

اولین
 

" قابل اعتمادترین و دقیق‌ترین اطلاعات، اطلاعاتی است که از داخل شرکت به دست‌تان می‌رسد. بنابراین اگر می‌توانید با افرادی که قبلا در شرکت موردنظرتان مصاحبه رفته‌اند تماس بگیرید و از آن‌ها درباره جلسه مصاحبه، سوالاتی که پرسیده‌اند و مواردی که برای شرکت‌ مهم است بپرسید... "

 
 
و مهمترین منبعی که باید به آن رجوع کنید، سایت شرکت است. خوشبتختانه امروزه دیگر همه شرکت‌ها وبسایت اختصاصی دارند که درباره شرکت‌شان در آن توضیح داده‌اند و اخبار شرکت را در آن منتشر می‌کنند.

قسمت‌های مختلف سایت را با دقت بخوانید؛ در قسمت «درباره ما» معمولا درباره تاریخچه شرکت و ارزش‌های آن صحبت شده است. همچنین بسیاری از اوقات شرکت‌های «چشم‌انداز» و «ماموریت»‌شان را در این قسمت می‌نویسند. این قسمت را با دقت بخوانید و سعی کنید متوجه شوید بر چه مواردی تاکید کرده‌اند و چه چیزهایی برایشان مهم است.

یکی از مهمترین قسمت‌های سایت چارت سازمانی و مخصوصا مدیرعامل شرکت است. درباره مدیرعامل شرکت تحقیق کنید، نامش را گوگل کنید و چندتا از مصاحبه‌هایش را بخوانید. همچنین قسمت اخبار سایت را به دقت بخوانید و ببینید به تازگی پروژه‌ جدیدی در شرکت شروع شده؟ اگر پاسخ «بله» است درباره آن تحقیق کنید،‌ احتمال آنکه هنگام مصاحبه این اطلاعات به کارتان بیاید بسیار بالاست.

شبکه‌های اجتماعی را دریابید

بهترین جا برای به دست آوردن اطلاعات از فضای داخلی شرکت، شبکه‌های اجتماعی است. سایت‌ها معمولا رسمی هستند و خیلی اطلاعات خاصی از فرهنگ داخلی شرکت نمی‌دهند. اما از روی شبکه‌های اجتماعی می‌توان فهمید شرکت دوست دارد دیگران به چه چیزی بشناسندش. در کشور ما بیشتر شرکت‌ها بر روی اینستاگرام و توییتر و لینکدین صفحه رسمی دارند. بنابراین حتما صفحه اینستاگرام و توییتر شرکت را بررسی کنید؛ همچنین هشتگ‌های مربوط به شرکت ( مانند نام برند) را جستجو کنید، بسیاری از اوقات به نظر دیگران درباره شرکت بر می‌خورید و به اطلاعاتی دسترسی پیدا می‌کنید که بسیار کمیاب هستند.

لینکدین؛ شبکه اجتماعی حرفه‌ای‌ها

اغلب شرکت‌ها صفحه لینکدین دارند. در صفحه لینکدین شرکت تعداد کارمندان، صنعت مربوطه و همچنین نام کارمندان را می‌توانید پیدا کنید. قسمت کارمندان مهم است زیرا ممکن است در بین کارمندان فردی با ویژگی مشترک پیدا کنید(مثلا هم دانشگاهی) که بتواند به شما اطلاعات مفید بدهد یا حتی توصیه شما را به تیم منابع انسانی بکند. فراموش نکنید پروفایل مسئول مصاحبه را هم بررسی کنید؛ ببینید کجا درس خوانده، قبلا کجا کار کرده و به چه چیزهایی علاقه دارد. اگر مقاله‌ای منتشر کرده نگاهی به آن بیاندازید روز مصاحبه به کارتان می‌آید!

بیشتر شرکت‌ها آگهی‌های شغلی‌شان را در صفحه لینکدین هم منتشر می‌کنند. به آگهی‌های قبل نگاه کنید و ببینید بیشتر چه ویژگی‌هایی برایشان مهم بوده و بیشتر آگهی‌ها در چه حوزه‌ای بوده بوده. خیلی وقت‌های کامنت‌های زیر آگهی هم می‌تواند اطلاعات مفید و جذابی به شما بدهد.

از تجربه دیگران استفاده کنید!

قابل اعتمادترین و دقیق‌ترین اطلاعات، اطلاعاتی است که از داخل شرکت به دست‌تان می‌رسد. بنابراین اگر می‌توانید با افرادی که قبلا در شرکت موردنظرتان مصاحبه رفته‌اند تماس بگیرید و از آن‌ها درباره جلسه
 

" فردی که مشتاق کار کردن در شرکتی‌ است، حتما اخبار آن شرکت را هم دنبال می‌کند. پس قبل از جلسه مصاحبه در سایت‌های خبری نام شرکت را جستجو کنید... "

 
 
مصاحبه، سوالاتی که پرسیده‌اند و مواردی که برای شرکت‌ مهم است بپرسید.

طبیعی است که دسترسی به این افراد برای خیلی‌ از ما امکان‌پذیر نیست. یک راه دیگر استفاده از سایت‌های جمع‌آوری تجربه است. در این سایت‌ها افراد به صورت ناشناس تجربه‌شان را از شرکت در جلسه مصاحبه با دیگران به اشتراک می‌گذارند. سایت گلسدور معروفترین نمونه این دسته سایت‌ها در زمینه مصاحبه و استخدام است. در ایران هم سایت سالپا چنین امکانی را فراهم کرده است.

در این سایت افرادی که در شرکت‌های ایرانی مصاحبه استخدامی داشته‌اند، تجربه‌شان را با دیگران به اشتراک می‌گذارند و درباره سوالاتی که از آن‌ها پرسیده شد، نحوه رفتار مصاحبه کننده، حقوق پیشنهاد و دیگر موارد مهم صحبت می‌کنند. این سایت برای هر شرکت صفحه‌ای جداگانه ساخته است که در آن می‌توان به اطلاعات اولیه مورد نیاز مانند آدرس، شماره تلفن و مدیرعامل شرکت دست یافت.

بیشتر شرکت‌های معتبر ایرانی همچون شرکت کافه بازار، شرکت دیجی کالا، شرکت مپنا و... در سایت سالپا مصاحبه ثبت شده دارند.

به دنبال خبرهای جدید باشید

فردی که مشتاق کار کردن در شرکتی‌ است، حتما اخبار آن شرکت را هم دنبال می‌کند. پس قبل از جلسه مصاحبه در سایت‌های خبری نام شرکت را جستجو کنید. یکی از راحت‌ترین کارها جستجوی نام شرکت در سایت قطره است. با این کار به جدیدترین خبرهایی که درباره شرکت منتشر شده است دسترسی دارید. حتما چندتایی که جدید است و برایتان جالب است را یادداشت کنید. بسیاری از مواقع در جلسه مصاحبه از شما درباره این خبرها می‌پرسند. اگر بتوانید تحلیل مناسبی ارائه دهید نشان می‌دهید علاوه بر اینکه پیگیر خبرها بوده‌اید به آن فکر هم کرده‌اید که امتیاز بزرگی محسوب می‌شود.

خلاصه آنکه:

پیش از رفتن به جلسه مصاحبه درباره شرکت تحقیق مفصلی انجام دهید. مهمترین منابعی که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید شامل: سایت شرکت، اینستاگرام، توییتر، لینکدین، سایت سالپا و سایت قطره است. حواستان باشد که درباره این موارد اطلاعات به دست آورده باشید: مدیرعامل شرکت، کارمندان آشنا، چشم‌انداز و ماموریت شرکت، جدیدترین اخبار و تجربه مصاحبه دیگران

 
 
   
 
تحليل
:: اقتصادی ::
شارژ اضافی ۱۲۰هزار تومانی «یارانه‌ها» ذخیره نمی‌شود/ نحوه بهره‌مندی از این شارژ
:: فناوری اطلاعات ::
آغاز دور جدید حراج شماره‌های رند همراه اول
:: روی خط جوانی ::
چه زمانی برای اولین بار بگوییم "دوستت دارم"
:: ورزش ::
همه چیز درباره خویچا کواراتسخلیا، مارادونای گرجستانی
:: فرهنگ و هنر ::
قلم مقدس به‌دنبال معرفی اسوه برای نسل خبرنگاران است
:: حوادث ::
چهار مظنون در رابطه با پرونده مرحوم مهرجویی بازداشت شده‌اند

يادداشت
:: فناوری اطلاعات ::
تاکید بر توسعه زیرساخت و سرویس های ارزش افزوده پیام رسان ها

 
     
   
     
     
    ::  تماس با ما  ::  درباره ما  ::  sitemap  ::  آگهي درهموطن  ::
کليهء حقوق متعلق است به روزنامهء هموطن سلام. ۱۳۹۳ - ۱۳۸۳
طراحی و اجرای سايت : شرکت به نگار